Portfolio

Oct 20th, 2012 | | Portfolio | Private Houses | Residences | 4 Comments

Lichfield Court, Richmond-upon-Thames



Lichfield Court is situated in Sheen Road, Richmond-upon-Thames. It is built on the site of Lichfield House which was believed by George Augustus Sala to have been built by Christopher Wren and later to have become the palace for the Bishop of Lichfield.

It was designed by Bertram Carter and L.L. Sloot in fine Streamline Moderne style and built by Bovis Limited in 1935. The aim was to provide flats with a large floor area, big rooms and every possible labour-saving appliance at the lowest possible rental.

The development consists of two blocks of flats, one large and one small, with a separate garage unit for 130 cars in the rear of the site. The main entrance is between the two blocks, which are fronted by shop premises, and gives access via large gates to a private road which continues down to the garage.



The principal block is planned around an open court 200ft long and 65ft wide. The approach to the individual flats is on the internal balcony system with covered stairwells (also containing passenger and service lifts) in each corner. The balcony, which is carried right round the four sides of the court, is five foot wide and has a solid balustrade.

From the Original Sales Brochure


The service rooms i.e. bathrooms and kitchens are placed on the balcony side, thus acting as a buffer between balcony and principal rooms and ensuring the privacy of the flats. There are several different types of flats ranging from small ones with a reception room with bed-recess to larger ones with reception room with one, two or three bedrooms. Each type also has a kitchen and bathroom.

From the Original Sales Brochure


The original sales brochure stressed the modern conveniences such as constant hot water, central heating, passenger lifts, and three separate lifts for tradesmen and the delivery of furniture. One lift was large enough to take a “full-sized stretcher in case of illness.” ‘Electric refrigeration’ was another feature, and a water-softening plant and separate drinking supply was installed. Both electricity and gas were installed so that tenants could have a choice for cooking. ‘Special arrangements’ were made so that tenants could have cheap electricity at ¾d per unit during the summer months and ½d per unit during the winter months.

From the Original Sales Brochure


Other amenities were the ‘commodious cupboards’ in the flats and a large wardrobe in the bedroom, with a cloak cupboard in the entrance hall and a linen cupboard. There was also a general luggage room which was free to every tenant.

From the Original Sales Brochure


Arrangements had been made with the Southern Railway for all tenants to be able to use a right-of-way from the rear of the premises to the nearby Richmond Station, which has “an excellent service of electric trains to the West End and City.”

In 1935 rentals were between £70 and £160 per annum. At that time the average annual salary was £200.

From the Original Sales Brochure


The buildings were awarded Grade 2 Listing in January 2004. The Twentieth Century Society reported the listing, saying-

“Bertram Carter’s building goes beyond the merely functional brief to create a dramatic courtyard environment with white bands of the galleries stepping forward to envelop the staircase towers. This highly stylised effect is truly unique and takes the building from being a quite standard apartment block of the era to a truly exciting new level. The courtyard walkways with their sculptural uniformity let the building transcend from the moderne to the modern. In this they are reminiscent of Wells Coates’ Embassy Court in Brighton dating from 1934-35 with its ‘radical white bands of balconies and stair parapets’ (see Pevsner: Sussex, p.74). This idea of the external walkway as access for high-rise buildings became very popular in post-war developments, and Litchfield Court can therefore be seen as an early forerunner of this design development.”

I was employed to identify the original colour applied to the doors to the stairwells.

Cross Section from Door


A very successful programme to replace the original windows has recently been carried out and information on this can be seen here.




View Larger Map

Documents

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn

Leave a Reply


Comments (4)

Reply
Tommy LawtonNo Gravatar » 08. Mar, 2013

Lovely piece of architecture and will never date,conveniently situated, but hidden in its own little world.

Reply
PatrickNo Gravatar » 09. Mar, 2013

It certainly is. I can see the attraction of living there.

Reply
HughNo Gravatar » 27. Apr, 2013

Great piece. I am moving into the building in 2 months. Where did you get hold of the original sales brochure?

Reply
PatrickNo Gravatar » 27. Apr, 2013

Thank you. They are great flats. I was lent a photocopy by the managing agents.